Het ontstaan van de Ocicat


Het ontstaan van de ocicat voert terug naar 1964.
In de VS probeert Virginia Daily een aby-point siamees te fokken door een sealpoint siamees te kruisen met een abessijn. De kittens uit dit nest werden nogmaals gekruist met een siamees. In dit nest zat een kitten dat wat betreft het uiterlijk leek op een ocelot. Daarom werd besloten om deze kruising ocicat te noemen.
Later werd ook de American shorthair toegevoegd. Dit ras bracht de zilveren kleur mee en is vanwege zijn botstructuur verantwoordelijk voor de grootte en zwaarte van de huidige ocicat.

In 1966 werd de eerste ocicat bij de Amerikaanse CFA (Cat Fanciers Association) geregistreerd. In 1984 richten een aantal fokkers de “Ocicat International” op.
In 1987 kreeg de ocicat de kampioen status dankzij grote inspanning van de leden van “Ocicat International”. Vanaf dat moment was het niet meer toegestaan dit nieuwe ras met siamezen of de american shorthair te kruisen. In 1992 werd het ras door de FiFe (Fédération Internationale Feline) erkend. Nu 40 jaar later is de ocicat een volwaardige en op grond van zijn natuurlijke schoonheid en in het bijzonder door zijn karakter en gedrag een bijzonder kattenras geworden.In 1995 is de ocicat in Nederland geïntroduceerd door de Fam. Lensink uit Meppel dit was Galax Miss Finland uit Finland.

Het uiterlijk

De ocicat is een middelgrote tot grote kat met het karakteristieke spotted patroon, is gespierd en stevig maar tegelijk ook elegant. De poes weegt tussen de 3.5 en 5 kilo en een kater kan tot 8 kilo wegen. In verhouding tot de elegante indruk die je van een ocicat krijgt zijn ze verrassend zwaar. De vorm van de kop is iets hoekig met een niet te lange of korte neus. De oren zijn redelijk groot en liggen bijna in een lijn met de rest van de kop. Een vlek ter grootte van een duimafdruk op ieder oor is zeer gewenst.
De ogen zijn groot, amandelvormig en iets schuin geplaatst. Alle kleuren behalve blauw zijn toegestaan. De poten zijn middel lang met stevige ovale voetjes. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten. De staart is relatief lang en aan de punt donkerder. De vacht is kort, glad glanst als zijde en voelt erg zacht aan en moet niet wollig of lang zijn. De ocicat kent 12 erkende kleuren.

Het karakter

De ocicat heeft qua uiterlijk alle kenmerken van de in het wild levende katachtige, zijn aard is echter het tegendeel van wild. Net zoals een hond zijn ze zeer trouw aan hun baas(jes). Ze zijn actief speels, soms brutaal en houden van kroelen. Het zijn zonder meer fascinerende dieren. De voornaamste karaktertrek is hun standvastigheid en evenwichtigheid. Dit ontspannen karakter maakt de ocicat bijzonder geschikt voor het leven in een gezin. De ocicat is erg slim en je kunt ze eenvoudig dingen aan leren, zo kunnen ze leren hun speeltjes te apporteren, deuren te openen en voorwerpen te vangen.

Sociaal gedrag

Hun aanpassingsvermogen maakt het ideale gezelschapsdieren. De ocicat is zeer op mensen gericht. Hun behoefte aan gezelschap maakt hen ongeschikt voor plaatsen waar ze te lange periodes alleen zijn. Bent u nieuwsgierig geworden naar deze intrigerende elegante kat maak dan eens een afspraak om ze in levenden lijven te zien en te ervaren.


Naar het begin van de pagina